Loading

Kırışıklık olmasının hiçbir zararı yoktur. Birkaç yüz çizgisi yüzünüze karakter katabilir. Ancak çoğumuz kontrol altında tutmayı tercih eder.

Tıbbi veya cerrahi müdahale olmadan, sahip olduğunuz kırışıklıkların görünümünü tersine çevirmek zor olabilir. Ancak görünüşlerini yavaşlatmak için atabileceğiniz adımlar ve yapabileceğiniz yaşam tarzı değişiklikleri var. Bu yazıda, kırışıklıkları uzak tutmaya yardımcı olacak sekiz yola daha yakından bakacağız.

Kırışıklıklara ne sebep olur?

Herkesin cildi yaşlanır, bu nedenle küçük bir çocuğun cildi ile 90 yaşındaki bir kişinin cildi çok farklı görünür. Yaşlandıkça cilt elastikiyetini kaybeder çünkü kollajen üretimi zamanla yavaşlar. Bu süreç, güneşe maruz kalma, kirlilik ve belirli yaşam tarzı alışkanlıkları dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle şiddetlenebilir.

Yaşlandıkça, cildiniz de daha ince ve daha kuru olma eğilimindedir. Cildiniz eskisi kadar neme veya hacme sahip olmadığında, onu kırışıklara daha yatkın hale getirebilir.

Kırışıklıkları önlemek için neler yapabilirsiniz?

Genetik, cildinizin zamanla nasıl yaşlanacağı konusunda rol oynayabilir. Bu içsel yaşlanma olarak bilinir. Ancak ailenizin cildi kolayca kırışmaya eğilimli olsa bile, kendi cildiniz ve ne kadar iyi yaşlandığı konusunda hala büyük bir kontrole sahipsiniz. Bir noktada kırışıklıkların ortaya çıkması kaçınılmaz olsa da, cildinize iyi bakmanız, onu mümkün olduğu kadar uzun süre kırışıksız tutmada uzun bir yol kat edebilir. Aşağıda, cildinizin sağlıklı ve genç görünmesini sağlamaya yardımcı olabilecek sekiz yol bulunmaktadır.

1. Kendinizi güneşten koruyun 

Güneşe maruz kalmanın cildinize zarar vererek erken yaşlanmaya ve kırışıklıklara yol açabileceği bilinen bir gerçektir. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, düzenli güneş kremi kullanımı cildin yaşlanma belirtilerini yavaşlatma yeteneğine sahiptir. Cildinizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korumak için, hava bulutlu olsa bile her gün 30 ile 50 arasında bir SPF uygulamak çok önemlidir. UV ışınları hala bulutlardan geçebilir, bu nedenle hava güneşli değil diye güneş kremini atlamayın. Ekstra koruma için geniş kenarlı bir şapka, güneşi yansıtan açık renkli giysiler ve UV korumalı güneş gözlüğü kullanın.

2. Retinoid kullanın

A vitamininden türetilen retinoidler, üzerinde en çok çalışılan yaşlanma karşıtı bileşenlerden biridir. Bazen retinol olarak adlandırılan retinoidler, cildi dolgunlaştırmaya yardımcı olan kollajen üretimini artırma yeteneğine sahiptir. Retinoidler ayrıca cilt yenilenmesini teşvik eder ve cildin genel görünümünü ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek yeni kan damarlarının oluşumunu teşvik edebilir. Her biri biraz farklı etki derecelerine sahip beş ana retinoid türü vardır. Bazıları reçetesiz satın alabileceğiniz kremler ve jeller halinde bulunurken, diğerleri yalnızca reçeteyle alınabilir.

Dermatologlar, cildinizin ürüne karşı toleransını test etmek için az bir miktarla başlamanızı ve soyulmayı önlemek için gün aşırı kullanmanızı önerir. Cildiniz için hangi seçeneğin doğru olduğunu öğrenmek için dermatoloğunuzla konuşun.

3. Nemlendirin

Nemlendirici, yüzünüz için bir bardak su görevi görür. Nemlendiriciler cildi beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olur. Bu, özellikle yaşlandıkça ve cildiniz daha kuru hale geldikçe önemlidir, bu da onu kırışıklıklara daha yatkın hale getirir. Araştırmalar, hyaluronik asit ve C vitamini içeren bir nemlendirici kullanmanın özellikle kırışıklıkların oluşmasını veya derinleşmesini önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Dermatoloğunuzdan cildiniz için ürün önerileri isteyin.

4. Su İçin

Sağlık için su içmek şarttır. Vücudunuzun yaptığı hemen hemen her işlev için suya ihtiyacı vardır. Su, vücudunuzdaki toksinleri atmak, sindirime yardımcı olmak ve vücut ısınızı düzenlemek gibi hayati işlevlerin yanı sıra cildinizin sağlıklı kalmasına ve içeriden nemli kalmasına da yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kadın grubu üzerinde gerçekleştirilen 2015 tarihli bir araştırmaya göre, daha yüksek su girişinin cildin nemini etkileyebileceği ve cilt fizyolojisini olumlu yönde etkileyebileceği belirlendi. 2017'de yapılan başka bir araştırma, tipik olarak çayda bulunan melisa yaprağı ekstresinin içilmesinin cildin elastikiyetini artırmaya ve doku hasarını düzeltmeye yardımcı olabileceğini buldu.

5. Vitamin yönünden zengin yiyecekler yiyin

“Ne yersen osun” sözünü duymuşsunuzdur. Cildinizin ne kadar iyi yaşlandığı söz konusu olduğunda, bu özellikle doğrudur. 2019'da 2.700'den fazla katılımcının yer aldığı bir araştırmada, beslenme alışkanlıklarının
özellikle kadınlarda yüz kırışmasıyla ilişkili olduğu bulundu. Araştırmaya göre, öğünleri yüksek miktarda kırmızı et ve sağlıksız atıştırmalıklar içeren kadınlar, öğünlerinde daha fazla meyve içeren kadınlara göre daha fazla yüz kırışıklığına sahip olma eğilimindedir. Anti-enflamatuar veya antioksidan özellikleri yüksek olan gıdalar ayrıca cildin elastikiyetini artırabilir ve cilt hasarına ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağlayabilir. Bu niteliklere sahip bazı yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Yeşil çay
  • Zeytinyağı
  • Somon
  • Avokado
  • Nar
  • Keten tohumu
  • Sebzeler; özellikle havuç, kabak, yapraklı yeşillikler, dolmalık biber ve brokoli

6. Sırt üstü uyuyun

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, uyku pozisyonunuzun kırışıklık oluşumunda etkisi olabilir. Çalışma, yan veya yüz üstü uyuyan kişilerin, kırışıklık oluşumunu hızlandırabilen ve ayrıca yüz derisini bozabilen mekanik sıkıştırma kuvvetlerine eğilimli olduğunu buldu. Bunu önlemenin bir yolu, yan tarafınız veya karnınız yerine sırt üstü uyumayı denemektir. İpek yastık kılıfları, daha az sürtünme oluşturdukları ve cildin aşınmasını önlemeye yardımcı oldukları için cildinize pamuktan daha nazik olabilir.

7. Sigara içmeyin

Tütün dumanı, cildinize elastikiyetini ve gücünü veren lifler olan kollajen ve elastikesine zarar verir. Ayrıca sigaradaki nikotin kan damarlarınızın daralmasına neden olur. Bu, cildinize giden kan akışını azaltır. Sonuç olarak, cildiniz yeterince oksijen almaz. Ayrıca cildinize ulaşabilecek A vitamini gibi önemli besinleri de sınırlayacaktır. Ek olarak, nefes almak için dudakların tekrar tekrar büzülmesi, ağız çevresinde erken kırışmalara neden olabilir. 79 çift tek yumurta ikizi üzerinde yapılan 2013 tarihli bir araştırma, sigara içen ikizlerin sigara içmeyenlere göre önemli ölçüde daha fazla kırışıklığa sahip olduğunu buldu. Şu anda sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir sigarayı bırakma programı hakkında sağlık uzmanınızla görüşün.

8. Yüzünüzü Rahatlatın

Gözleri kısmak, kaşlarını çatmak veya dudak büzmek gibi tekrarlanan yüz hareketleri kırışıklık oluşumunu hızlandırabilir. Sık sık gözlerinizi kıstığınızı fark ederseniz, bu, gözlerinizi kontrol ettirmeniz gerektiğinin veya gözlükleriniz veya kontakt lensleriniz için daha güçlü bir reçeteye ihtiyacınız olduğunun bir işareti olabilir. Yeni bir reçete almak, gözleriniz kadar cildinize de fayda sağlayabilir. Kendinizi sık sık kaşlarını çatarken veya kaşlarını çatarken bulursanız, stresi azaltmanın yollarını aramak isteyebilirsiniz. Bazı yararlı stres yönetimi teknikleri şunları içerir:

  • Düzenli egzersizDerin nefes egzersizleri
  • Yoga
  • Meditasyon

Kırışıklıklar yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak ilerlemelerini yavaşlatmak ve yenilerinin oluşmasını önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır. Vitamin açısından zengin bir diyet yemek, bol su içmek, cildinizi güneşten korumak, sigara içmemek ve stresinizi yönetmek gibi yaşam tarzı faktörleri, cildinizi sağlıklı ve genç tutmak söz konusu olduğunda önemli bir rol oynar. Bir retinoid ve hyaluronik asit ve C vitamini içeren bir nemlendirici kullanmak da kırışıklıkların başlamasını önlemede etkili olabilir. Kırışıklıkları önlemeye yardımcı olabilecek ürünlerle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa mutlaka doktorunuz veya dermatoloğunuzla görüşün.

paylaş