Loading

Stres, akne, iltihaplanma ve daha fazlası gibi cilt koşullarıyla kendini gösterebilir. Bunun stresten olduğunu nasıl anlarsınız?

Cildiniz vücudunuzun en büyük organıdır. Dış sorunlar, her şeyin içerden olmadığının bir göstergesi olabilir. Şişelenmiş serumlar ve kağıt maskeler belirli bir düzeyde estetik ve yatıştırıcı bir çekiciliğe sahipken, vücudunuzun karmaşık sistemlerini sakinleştirmek için sağlam bir cilt bakımı rutini yeterli olmayabilir.

Kortizoldeki artan sıçrama, sinirlerinizin göndermeye karar verdiği mesajları karıştırabilir ve kurdeşen salgınından ince çizgilere kadar her şeye neden olabilir. Stres ve cilt arasındaki bu korelasyon eski zamanlardan beri bilinmesine rağmen, daha derin bağlantıyı ortaya çıkaran resmi çalışmalar yalnızca son yirmi yıla dayanmaktadır.

Ve evet, diyetiniz veya cilt bakım ürünleriniz cilt sorunlarına neden olabilir, ancak stresi potansiyel bir suçlu olarak düşünmek de önemlidir - özellikle bir kızarıklık birdenbire ortaya çıkıyorsa veya her şeyi test ettikten sonra uzun süre devam ediyorsa.

Zihinsel, fiziksel ve hormonal stresin cildinizi değiştirdiği kanıtlanmış sekiz yolu özetledik. Ama daha da önemlisi, size bu konuda neler yapabileceğinizi de söylüyoruz.

1. Güneş stresi ve bitkin cilt savunması

İçeriden bakmadan önce bile, cildinizi fiziksel olarak strese sokabilecek ve savunmasını zayıflatabilecek bir ışınlama faktörü vardır: ultraviyole (UV) radyasyon. Güneşe maruz kalmanın kanserojen (kansere neden olan) bir bileşeni, cilt üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. İster doğal güneş ışığı şeklinde isterse bronzlaşma yatakları gibi daha yapay yollarla olsun, ultraviyole ışınları kan hücrelerini onarmak için açıkta kalan bölgeye hücum etmeleri için işaret eder. Bu kendini güneş yanığı olarak gösterir. Ultraviyole radyasyona aşırı maruz kalma, koyu lekelere, benlere ve hatta cilt kanserine yol açabilir. UV ışınları ve güneş stresiyle savaşmanın en iyi yolu, her sabah güneş koruyucu uygulamaktır.

Narenciye kabuklarından elde edilen bir kimyasal olan limon, kanser önleme ilaçlarında kullanım için incelenmiştir. Narenciye kabuğu yemek de güneş koruması sağlayabilir. Antioksidanlar ve C vitamini (çilek ve nar gibi) bakımından yüksek meyveler, hücrelerinizi güneşe maruz kalmanın neden olduğu serbest radikal hasarından koruma yeteneğine sahiptir. Bu yiyecekleri yemenin güneş kremi sürmenin yerini almadığını unutmamak önemlidir. C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından yüksek yiyecekler yemeyi düşünmenin yanı sıra yine de güneş kremi kullanmalısınız.

2. Enflamasyon ve aşırı tahriş olmuş cilt

Kurdeşen, sedef hastalığı, egzama, dermatit ve rosacea genellikle iltihaplanmanın bir sonucudur, ancak araştırmalar ayrıca beyninizin aşırı hızda çalışması durumunda cildinizin koruyucu yeteneklerini tehlikeye atabileceğini de göstermektedir. Başka bir deyişle, stres cildinizin kendini düzenlemesini ve dengede kalmasını zorlaştırır. Uykusuz bir hafta boyunca veya yoğun bir tartışmadan sonra fazladan bir ara vermenize şaşmamalı. Enflamasyon da sivilceye neden olabilir. Ama unutmayın, rosacea gibi bazı cilt rahatsızlıkları da akne gibi görünebilir. Tahrişinizin stres, alerji veya zararlı bir üründen kaynaklanıp kaynaklanmadığı da dahil olmak üzere, koşulları tedavi etmeden önce farkı not etmek önemlidir.

Stres iltihabı ile mücadele, nedeni ortadan kaldırmakla başlar. Stresinizin tam olarak nedenini bulmak zor veya imkansız olabilir, ancak yine de egzersiz veya terapi ile kontrol altına almanın yolları vardır.

3. Artan yağ üretimi ve akne

İster final haftasının yaklaşan korkusu ister kendiliğinden kalp kırıklığı olsun, hepimiz muhtemelen inatçı bir sivilce tarafından acı çektik. Stres, özellikle kadınlar için sivilce ile oldukça ilişkilidir. Cildimizin sinir sinyallerini karıştırarak dengesiz hormonlara ve yağ üretimini artıran kimyasallara neden olabilir. Denklemden stresi tamamen çıkarmak neredeyse imkansız olsa da, bunun üstesinden gelmenin yolları var. 5 ve 10 dakikalık stres atma numaralarını elinizin altında bulundurun ve vücudunuzun uyum sağlama yeteneğini artırmak için egzersiz gibi daha uzun stres yönetimi tekniklerini deneyin. Ve çoğu sivilce de bölgesel tedavilere tepki verir. En sevilen akne önleyici ürünlerimizdeki gizli bileşen genellikle salisilik asit olarak bilinen bir beta-hidroksi asittir.

Bu yağda çözünen kimyasal, tıkanıklıkları açmak ve temizlemek için gözeneklere son derece iyi nüfuz eder, ancak bu, kendi dezavantajlarından muaf olduğu anlamına gelmez. Çok fazla veya çok güçlü salisilik asit cildinizi kurutabilir ve hatta tahriş edebilir. Bu nedenle, dikkatli uygulama göz önünde bulundurulduğunda, gece leke tedavileri, çevredeki cilde zarar vermeden sorunlu bölgeleri hedeflemeye yardımcı olur.

4. Yağlı kafa derisi, saç dökülmesi ve tırnaklarda soyulma

Stresi deneyimlemenin tek bir yolu yok. Hiç bilinçsizce saçınızı çektiniz mi, tırnaklarınızı ısırdınız mı veya her ikisini de yoldunuz mu? Bu, vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisini tetikleyen stres hormonu kortizol olabilir.
Bunun stres olduğunu varsaymadan önce, diğer olası sorunları ekarte etmek için bir dermatolog ve doktorla görüşmek isteyebilirsiniz. Örneğin pullu veya mumlu cilt egzama olabilir. Ya da saç dökülmesi veya tırnaklarda soyulma, öğün atlamaktan kaynaklanan yetersiz beslenmeden kaynaklanabilir.

Şu anda, cildinize ve saç derinize daha fazla zarar vermemek için aşırı sıcak duşlardan kaçının. Düzenli egzersiz yapmayı ve besin açısından yoğun meyve ve sebze yemeyi hedefleyerek gününüze daha fazla tutarlılık getirin.

5. Daha ince, daha hassas cilt

Anormal derecede yüksek kortizol seviyeleri durumunda cilt incelebilir. Kortizol, dermal proteinlerin parçalanmasına neden olur ve bu da cildin neredeyse kağıt kadar ince görünmesine, kolayca morarmasına ve yırtılmasına neden olabilir.

Bununla birlikte, bu semptom en belirgin şekilde Cushing sendromu ile ilişkilidir. Hiperkortizolizm olarak da bilinen bu hormonal hastalık, glikoz intoleransı, kas zayıflığı ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi (artmış enfeksiyonlar yaşayabilirsiniz) gibi ek semptomlar içerir. Cushing sendromuna sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanından randevu alın. Çoğu durumda, kortizol seviyelerinin yönetimi için ilaç reçete edilebilir.

6. Yaraların geç iyileşmesi

Şiddetli stres karşısında, epiderminiz hızla zayıflayarak enfeksiyonlara ve çevresel patojenlere yakalanma riskinizi artırabilir. Bu aynı zamanda cildinizin yaraları, izleri ve sivilceleri iyileştirme konusundaki doğal yeteneğini de yavaşlatır. Cilt bariyerinizi onarmak için gliserin ve hyaluronik asit içeren ürünler kullanabilirsiniz. Güneşe maruz kalmayla mücadelede kullandığınız çareler burada da geçerlidir. Benzer bir etki ve güçlendirilmiş iç iyileşme için antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketin. Cildi içten nemli tutmaya ek olarak (su tüketimi yoluyla), çinko, sal (Shorea robusta) ve keten tohumu yağı bazlı ürünler kullanmaya odaklanın. Bu bileşenler, cildinizi nemli tutmak ve yara iyileşmesi için paketlenmiş bir iyileştirici yumruk sağlamak için gösterilir.

7. Yorgun gözler

Gözlerinizin etrafındaki inkar edilemez koyu halkalarla ilgili bir yorum aldıysanız, o zaman uyku yoksunluğunun fiziksel olarak ne kadar kendini gösterdiğini bilirsiniz. Ve evet, bu da stres. Vücudumuz, gece geç saatlerde de dahil olmak üzere, savaş ya da kaç modundayken sürekli bir adrenalin döngüsünde çalışır. Hali hazırda uyumak için meditasyon ve yoga yapmaya çalışıyorsanız, esansiyel yağ difüzörleri kullanarak, beyaz gürültü makinelerini açarak ve uyumadan önceki 2 saatlik süre içinde ekranlardan kaçınarak yatma vakti rutininizi hızlandırın. Uykusuzluk ve uyku apnesi gibi uyku bozuklukları için CBD yağı ve melatonin hapları daha güvenilir çareler olabilir.

8. İnce çizgiler ve kırışıklıklar

Kaş çatmaya kadar, psikolojik stres kaçınılmaz olarak duygularımızı kalıcı olarak kanıtlamanın bir yolunu bulur. Peki bu konuda ne yapılabilir? Yüz yogasını deneyebilirsiniz. Muhtemelen Botox'tan daha güvenli olan yüz yogası, benzer sonuçlara yol açabilir, ancak bunu her gün yapma taahhüdü yapmak zor olabilir. Her gün bilinçsizce kullandığımız yüz kaslarını alın, kaş ve çene hattı gibi yüksek gerilimli bölgelere sivri uçlu masaj teknikleriyle hedef alan bu egzersizler, gelişen kırışıklıkları önleyebilir ve cildi esnek ve dirençli hale getirebilir.

Stresinizi azaltın Stres her insanda aynı şekilde tezahür etmez, ancak sonunda her insan bir dereceye kadar stres yaşar. Stresinizin "o kadar da kötü" olup olmadığını ölçmek için stres düzeylerini başkalarıyla karşılaştırmak yerine, ihtiyacınız olduğunda kendinize bakmayı seçin. Stresin baş gösterdiği sayısız yolu kontrol edemesek de ona nasıl tepki vermeyi seçtiğimizi kontrol edebiliriz. Kendimize ve cildimize bakmayı hatırlamak, yavaş ama emin adımlarla stresi azaltabileceğimiz küçük yollardan biridir.

paylaş